czwartek, 27 lutego 2014

Domowe paluszki z ziarnami

W temacie ziaren, tym razem coś do przegryzienia. Zdrowsza wersja paluszków, na której punkcie oszalały moje dzieci.



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Składniki:
125 g mąki z pełnego przemiału 
75 g mąki ryżowej
5 dag drożdży instant - najlepiej takich, które dodaje się suche bezpośrednio do mąki, bez przygotowywania rozczynu. 
100 g masła 
2 jajka
3 łyżki ciepłej wody
2 łyżki sosu sojowego (zamiast soli)
150 g  wymieszanych ziaren "według uznania"; ja użyłam ziaren słonecznika, dyni, sezamu, lnu i orzeszków piniowych

Wszystkie składniki oprócz ziaren łączymy, mieszając na wolnych obrotach mikserem lub robotem kuchennym. Kiedy otrzymamy jednolite ciasto, dorzucamy ziarna i mieszamy łyżką. Powinno to mieć taką oto konsystencję:





Za pomocą rękawa cukierniczego  wyciskamy wałeczki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


Pieczemy 15 minut. Mąż twierdzi, że pyszne. 

Smacznego!

Paulina